Je winkelwagen is leeg.
Verder winkelen

'Ik vind Egardia een heel krachtig systeem'

Rob Bus: "Sinds 2001 woon ik in mijn huidige woning. Al een tijdje was ik met een aantal buren op zoek naar een goede manier om onze huizen te beveiligen. Niet omdat ik nou zulke kostbare spullen heb staan, maar ik wil onszelf en onze twee honden het trauma van een inbraak of een brand besparen. Ik moet er niet aan denken wat voor letsel of erger die dieren daardoor zouden oplopen. Een ander argument is de rompslomp die inbraakschade met zich meebrengt; kapotte ramen, sloten, et cetera. Lange tijd vonden we geen beveiligingssysteem dat betaalbaar was; de meeste beveiligingsdiensten werken met bemande meldkamers en dat is duur. Zelfs de goedkoopste kost nog steeds 40 euro per maand. Ik vroeg mezelf steeds af: 'Heb ik dat ervoor over?' En: 'Wat is de effectiviteit van zo'n systeem? Als de meldkamer de politie belt, komt die dan meteen kijken?' Het antwoord is nee, dus wat is dan de toegevoegde waarde van zo'n meldkamer? Daarover hadden we met elkaar steeds discussies, die op een gegeven moment verzandden. We lieten het onderwerp een jaartje rusten.

Vorig jaar kerst werd er echter bij een van de buren ingebroken, en toen ben ik toch weer gaan zoeken. Op internet vond ik op de website van KPN een nieuw systeem dat geheel geautomatiseerd werkt; inmiddels is dit overgenomen door Egardia. Het leek voor ons een goede oplossing, vooral ook omdat je voor dit systeem geen vaste telefoonlijn nodig hebt; wij bellen via internet, ook wel VoIP genoemd. Samen met een buurman hebben we een basisalarmsysteem, een extra bewegingsmelder en een aantal rookmelders aangeschaft.

Dat het systeem met een niet-bemande meldkamer werkt, biedt allerhande voordelen. Zo kun je van alles testen zonder mensen lastig te vallen. Gisteren heb ik bijvoorbeeld een live proef gedaan met de rookmelder, door er een brandende krant onder te houden. Meteen loeide het alarm en binnen één seconde kregen mijn vrouw en ik een sms’je op onze mobiele telefoons dat er brand was. Mooi van het systeem vind ik ook dat je zelf kunt aangeven wie er gealarmeerd moeten worden. Ik heb aangegeven dat alleen mijn vrouw en ik sms’jes moeten ontvangen, maar toen ik in maart op vakantie was hebben we de buren in het systeem gezet. Dat kun je heel makkelijk zelf doen via je pc. Ook sterk is dat je, waar je ook bent, via internet alles kunt volgen. Zo kon ik, toen ik in Amerika was, via internet zien hoe laat de buren het alarm hadden afgezet. En toen zij een keertje waren vergeten het weer aan te zetten, kon ik het via mijn computer zelf weer aanzetten.

Het aardige van een systeem met contactpersonen is dat het voor ons werkt als een verlengstuk van de sociale controle die toch al heerst op het hof waar ik woon. Onze huizen zijn gegroepeerd rond een plein, en als er vreemde mensen lopen in de tuin van een overbuurman die niet thuis is, is het heel gebruikelijk dat je even gaat kijken en vragen wat die mensen daar doen. Die sociale controle kunnen we met Egardia een beetje doorvoeren, door elkaar als contactpersoon aan te wijzen.

Alles bij elkaar vind ik het een heel krachtig systeem. Bovendien staat het abonnementsgeld van slechts € 8,95 per maand in géén verhouding tot de kosten van een bemande meldkamer. Mijn doelstelling – beveiligen tegen brand en inbraak tegen een aanvaardbare prijs – heb ik met Egardia dus ruimschoots behaald."